Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Skrevet av: Mario Andres Neira Torres | Publisert: 10. Apr 2015 | Kategori: Peis

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.

Lange vintre med fyring er godt for varmen i huset, men kan gi konsekvenser for pipen. Tøffe vær- og vindforhold over tid sliter på skorsteinen, og dårlig trekk i pipen kan dessuten ødelegge peiskosen din.

– Det er gjerne sprekker, kondensskader, feil fyring med fuktig ved eller feilmontering som er årsakene til at pipen får dårligere egenskaper.

Det sier fagansvarlig Anders Evensen hos Varmefag Halden, en av 55 butikker tilhørende Norges største peiskjede.

Den beste tiden for å få utført en sjekk

Mistenker du noen feil og mangler med pipen, kan du få feieren eller fagfolk til å komme på befaring. I verste fall er en skadet pipe brannfarlig.

– Det er først og fremst på våren vi har mest tid til å komme på besøk. Været er bedre, og det er mindre behov for fyring. Fra høsten har vi hendene fulle. Det er ingen som ønsker å få fyringsforbud i desember og sitte og fryse i januar, sier Evensen.

Det kreves i flere tilfeller lang erfaring og spesialutstyr for å inspisere en pipe

– En inspeksjon tar maks to timer, avhengig av om det er noe skadeomfang. Ved feil og mangler gjør vi huseier oppmerksom på det og skriver en rapport. Da er det vedkommendes ansvar å utbedre skaden. Vi i Varmefag kan da komme og utføre jobben, legger han til.

En skadet pipe kan være brannfarlig. Tenk derfor på vedlikehold og sjekk tilstanden på pipen din.

Spar tid og penger med en piperehabilitering

Skader på pipen trenger ikke å bety at du må bygge ny. Fagpersonene fra Varmefag utfører piperehabilitering på en sikker og enkel måte. Det er også langt billigere og mer renslig.

– Pipen er selve motoren i systemet. Ingen peiser eller ovner leverer trekk, så uten en godt fungerende pipe virker ikke ildstedet skikkelig. Problemfri fyring gir ekstra mye kos!

– Det kreves i flere tilfeller lang erfaring og spesialutstyr for å inspisere en pipe. Noen skader kan dessuten kun oppdages med et videokamera. Vi respekterer at vi er i folks hjem når vi jobber, og dekker til så mye det lar seg gjøre for å unngå støv i boligen, avslutter Evensen.