Peiskos gir deg lavere blodtrykk

Skrevet av: Håkon Rakeng | Publisert: 16. Oct 2015 | Kategori: Peis

Helt siden våre forfedre i urtiden lærte seg kunsten å tenne ild, har bålet vært et naturlig og sosialt samlingspunkt for oss mennesker.

Med åpen ild kom også muligheten til å tilberede mat. Bålet ga samtidig varme og ikke minst beskyttelse mot ville dyr og insekter. Den dag i dag fascineres vi fortsatt av historiefortellinger rundt leirbålet i ulike sammenhenger, noe våre etterkommere med sikkerhet også vil gjøre.

Du blir mer avslappet foran peisen

Nå er det bevist gjennom forskning at det å se og høre på levende flammer gir en indre ro og gjør deg mer avslappet. Christopher D. Lynn, førsteamanuensis i sosialantropologi ved University of Alabama i USA, har sammen med sitt forskerteam gjennomført en tre år lang studie som underbygger dette.

Nå er det bevist gjennom forskning at det å se og høre på levende flammer gir en indre ro og gjør deg mer avslappet

I studien deltok 134 voksne mennesker fra byen Tuscaloosa i den amerikanske delstaten Alabama. Utstyrt med blant annet blodtrykksmåler og et EEG-apparat gikk Lynn og hans forskerteam vitenskapelig til verks. De målte både blodtrykket og stressnivået på deltakerne mens de ble eksponert for ulike scenarier foran en skjerm. De fikk se en DVD av en peisflamme uten lyd, en peisflamme med lyd, og bare en blank dataskjerm i fem minutters sekvenser.

Lynn og hans forskerteam konkluderer studien med at du faktisk blir mer avslappet foran peisen. Både blodtrykket og stressnivået synker når du blir eksponert for levende flammer. De mener også at den avslappende effekten påvirker nervesystemet og at du sover bedre.

Det faktum at stressrelaterte lidelser er blant de hyppigste årsakene til uførhet i moderne tid, gjør denne studien ekstra interessant. Samtidig er det litt rart at ingen før nå har studert ildens påvirkning på oss mennesker.

Fokus på å stresse ned

Fokuset på å finne roen og søke innover i oss selv blir stadig større. Vi laster ned apper, går på kurs og leser bøker om Mindfulness, yoga og andre måter å stresse ned på. Peiskos er et veldig hyggelig supplement til alt dette – og nå er det altså bevist en gang for alle at det også er bra for deg.

Tenk over det neste gang du koser deg foran peisen hjemme eller på hytta.